Alma ir Edita © Dovaldė Butėnaitė

Merkinė – karališkųjų kelių sankryža, miestelis, įsikūręs tarp šilų ir kopų, svarbių upių santakų, miestelis, regėjęs ne vieną garsią asmenybę, šiandien žavintis siaurutėmis gatvelėmis, įspūdingomis panoramomis ir kūrybingais žmonėmis – juodosios keramikos tradicijų puoselėtojais, istorikais ir gamtosaugininkais. O Sraigiukas praveria mažučio, jaukaus, vos kelis staliukus teturinčio bistro duris, kur virtuvėje prie įvairiausių receptų susikaupusi rymo Alma Matulevičienė, o su karštos kavos puodeliais sukasi jos dukra Edita Semeniukienė.

– „Šilo kopa“toks netikėtas pavadinimas! Juk kopas dažniausiai siejame su pajūriu?

– Esame šilų dzūkai, jų dvasia stipri mumyse ir, manome, kad tai įkvepia mus. Kurdamos bistro lyginome šilinių miškų samanų, pievos augmenijos, Dzūkijos kopų smėlio spalvas su mūsų pasirenkamomis spalvomis išorės ir vidaus interjere. Miško eraičiną ir smiltyninį šepetuką pasirinkome kurdamos savo logotipą. Beje, miško, lauko augalai gula ir į mūsų patiekalų lėkštes, atranda vietą kieme, puokštėse.

Šilinių miškų samanos © Edita Semeniukienė

– Kas lėmė tokį drąsų sprendimą – atidaryti bistro miestelyje, kur tuo metu, kai kūrėtės, nebuvo jokios kavinukės, o ir atvykstančiųjų į miestelį buvo galima ant dviejų rankų pirštų suskaičiuoti?

– Matyt, abi esame jautrios ir pastabios įvairioms detalėms. Anksčiau kiekvienoje aplankytoje vietoje, kiekviename restorane ieškojome tikrumo, skonių, išskirtinumo ir jaukumo. Kirbėjo ir neapleido mintys: betgi mes padarytume kitaip, papildytume, norėtųsi kito skonio, kito produkto, kitokio interjero, kitokios muzikos.

2017 metais palikome savo darbus, pasidėjome diplomus ir pasinėrėme kurti savo skonių ir idėjų oazę Dainavos krašto dvasinėje sostinėje, karalių mieste, istorijos perlų miestelyje – Merkinėje, kur savo ilgai tausotą kūrybą galėjome atskleisti patiekaluose, spalvose, interjero detalėse, muzikiniame fone, kieme ir t. t. Atnaujindami namą, kuriame įsikūrė bistro, palikome viską, ką tik buvo galima išsaugoti, o keitėme – pernelyg „nesufolklorinant“ ar neatnaujinant.

Šilo kopa“ © Dovaldė Butėnaitė

– Kas dar, be asmeninės pajautos ir savirealizacijos poreikio, įkvėpė žengti šį žingsnį?

– Įkvėpimas yra detalėse – perskaitytose gerose knygose, kelionėse, įdomiuose pokalbiuose ir žmonėse, aplankytose parodose ar koncertuose. Tačiau šilų dzūkų aplinka, ramybė, vertybės, sąlytis su gamta, vis atrandama Merkinės miestelio istorija bei jos išskirtinumas pulsuoja kasdien tarp mūsų ir įkvepia stipriausiai.

Kirbėjo ir neapleido mintys: betgi mes padarytume kitaip, papildytume, norėtųsi kito skonio, kito produkto, kitokio interjero, kitokios muzikos.

– Kiek laiko jau žvalgotės nuo „Šilo kopos“ viršukalnės?

– Savo bistro duris atvėrėme beveik prieš trejus metus, gražiai sudėliotą iš skaičių datą – 2018-08-18.

Šilo kopos“ bibliotekėlė © Dovaldė Butėnaitė

– Vertybės, kuriomis vadovaujatės gyvenime ir darbe?

– Šeima, Tikrumas, Teisingumas, Tikėjimas, Nuoširdumas ir Supratingumas. Esame gan kuklūs, gal kartais tai ir pamaišo, bet vis tiek – mums ir tai vertybė. O svarbiausia – laikytis savo vertybių.

– Koks yra didžiausias ir labiausiai ramybės neduodantis iššūkis Jūsų versle?

– Svarbiausia yra patenkinti svečio lūkesčius, maloniai nustebinti, tačiau išlaikant savo vertybes bei stilių. Svarbu išlaikyti nuolatinį, sugrįžtantį savo svečią, todėl turime nuolat gilintis į maisto ir gėrimų pasaulio subtilybes. Šiais laikais šalia tradicijų „įsitaiso“ naujovės, papildančios visumą (patiekalai, gaminimo būdai, gėrimai, patiekimas, reklaminė sklaida, bendravimas). Tai ypač aktualu mažame miestelyje, nes beveik visi mūsų bistro svečiai – atvykstantys ir užsibūti ilgai negalintys, todėl svarbu iškart perteikti jiems, kokie mes esame. Taip pat labai svarbu yra rasti gerą darbuotoją ir, jį apmokius, stengtis išlaikyti.

Tačiau šilų dzūkų aplinka, ramybė, vertybės, sąlytis su gamta, vis atrandama Merkinės miestelio istorija bei jos išskirtinumas pulsuoja kasdien tarp mūsų ir įkvepia stipriausiai.

Edita © Dovaldė Butėnaitė

– Mažame miestelyje, kur ilgą laiką nebuvo jokios maitinimo įstaigos, drąsiai leidotės į naujovių kupinos, gal net New Baltic atspalvį turinčios, virtuvės improvizacijas. Minėjote, kad pagrindinis Jūsų klientas – atvykstantis. Bet koks jis?

– Kadangi mūsų virtuvėje svarbus sezoninės, vietinės Merkinės krašto ir šilų dzūkų virtuvės skonių, produktų ir kvapų atskleidimas naujai ir netikėtai, kuo įvairesnių vietinių produktų paieška ir pateikimas naujuose patiekaluose, tai ir svečiai mūsų – tie, kurie to ieško. Orientuojamės į neskubantį, besimėgaujantį gyvenimu ir maistu svečią, kuris žvelgia ne per snobišką, bet ir ne per „kaimas tik cepelinai ir kotletai su „fri“ bulvytėm“ prizmę. Vieni nuolatiniai svečiai mus vadina tiesiog MAISTO NIDA.

Grikių užtepėlė su daržovėmis © Dovaldė Butėnaitė

Vėl pajūrio leitmotyvas… Tarsi norisi užsimerkti ir jausti saulės spindulius ant veido... Kaip Jūs patys vertinate laiką, praleistą Jūsų bistro?

– Optimaliausias laikas, praleistas pas mus, tai laikas, kurio svečiui pakanka atsipalaiduoti, pajusti bistro išskirtinumą skanaujant, susipažįstant vizualiai – knygų lentynose sudėtos knygos ir nuotraukos apie šį kraštą. Mes betarpiškai pačios bendraujame su klientu, dalinamės istorijos žiniomis apie Merkinę ir jos apylinkes, kalbamės apie skonius, prieskonius, bistro įkūrimą ir kasdieną. Visada malonu, kai užsibūna, atsipalaiduoja, nori paragauti kuo įvairesnių patiekalų, o vėliau pasivaikščioti ir po miestelį.

Kaitintos grietinėlės desertas su juoda duona ir kadagių uogų sirupu © Dovaldė Butėnaitė

Šiuo metu plečiame savo veiklą – norime suteikti svečiams galimybę iš arčiau susipažinti, paragauti ir pauostyti mūsų augalų ir žolelių, keliaujančių į virtuvę, taip pat patirti naujų įspūdžių svečiuojantis, todėl netrukus atversime „Šilo kopos“ „Oficiną“ ir svečiavimosi laikas pas mus gal vėl įgaus naują formą ir trukmę.

Dzūkijos kopų smėlio spalvas derinome su mūsų pasirenkamomis spalvomis išorės ir vidaus interjere. Miško eraičiną ir smiltyninį šepetuką pasirinkome kurdamos savo logotipą.

Šilo kopos“ veranda © Dovaldė Butėnaitė

Jei bistro jautiesi taip, tarsi atostogautum, gal ir nutikimų būna tokių, kurie įsimena ilgam?

– Smagių nutikimų, netikėtų svečių ir įdomių situacijų nutinka labai dažnai – tai ir žavu, kad kai pats aktyviai dirbi savo kurtame versle, susipažįsti su įvairiais žmonėmis, su kuriais įsišnekėjus atrandi bendrų sąsajų, pažįstamų (net Amerikoje) ar smagiai pasijuoki.

Aptarnavimo versle tikrai netrūksta ir kuriozinių situacijų, tačiau įsimintiniausia ir maloniausia diena buvo pirma mūsų darbo diena – jaudulys, nerimas, ar kas nors čia atvažiuos pas mus į svečius…. Dar nerangiai ir nedrąsiai besisukdamos virtuvėje ir salėje tą dieną sulaukėme gražių ir paskatinančių žodžių. Ir dabar, išgirdus gražų gerą žodį, tarsi „nusiplauna“ visas dienos nuovargis ir nerimas.

Šilo kopa“ © Justinas Šeibokas

– Jūsų vizitinė kortelė?

Bistro „Šilo kopa“
Vilniaus g. 12, Merkinė, Varėnos r. 65338
Tel. 8 602 42 411
El. p. sviesuskiemas@gmail.com
FB puslapis „Šilo kopa“

IG puslapis „Šilo kopa“