Kas pasakys, kodėl būtent čia, ant Merkio upės kranto, ėmė ir susibūrė toks galingas kūrybos potencialas? Tarp kalvotų pievų, gatviniame Dzūkijos kaime, ant vingiuoto Merkio upės krantų gimsta skonių ir spalvų šedevrai – čia spalvų alchemija užsiima dailininkas Jonas Daniliauskas, šviesos ir šešėlių pasaulį kuria fotografas Ričardas Anusauskas, Dzūkijos pieskų sūrininkai suveža savo „gyvus“ sūrius, kurių nei kvapo, nei skonio neperteiks joks aprašymas, o dar Laimono Verbicko kuriami skonio stebuklai… Vien dėl tų klevo pelenų lietinių su avies pieno sūriu verta nuskrieti šimtus kilometrų. Sraigiukas kviečia praverti jaukios trobelės duris ir prisėsti prie virtualaus kavos puodelio.
– Veiklos pradžia – kokia ji?
– 2018 m. mūsų šeima gavo netikėtą pasiūlymą atvykti į Dargužių kaimą (Varėnos r.) gyventi ir tuo pačiu dirbti. Dirbti daugeliui žinomuose Sūrininkų namuose, kurie gyvuoja jau nuo 2008 m. Apsispręsti turėjome per kelias dienas, o apsisprendę tuojau pat pradėti veiklą.
– Taigi tai buvo netikėtas sprendimas jums patiems?
– Geras, skanus ir kokybiškas maistas – mūsų gyvenimo džiaugsmas. Todėl darbas su gurmaniškais ir išskirtiniais sūriais mus sužavėjo. Taip mūsų šeima per kelias dienas pakeitė miestą į kaimą, stabilų atlyginimą į nepastovias pajamas, daugiabučio šaltumą į medinės trobelės šilumą, vaikų žaidimo aikšteles į miško, upių ir pievų prieglobstį, standartus į išskirtinumus… Viskas apsivertė labai greitai, gyvenimas ir darbas Sūrininkuose įtraukė tokiu greičiu, kad nepajutome, kaip tai tapo neatskiriama nuo mūsų.
– Gavote pasiūlymą gyventi ir dirbti Sūrininkų namuose. Toks pasiūlymas tikrai nebuvo atsitiktinis. Kaip galvojate, kodėl būtent Jums buvo pasiūlyta?
– Mes ir patys dažnai klausiame savęs, kodėl būtent mums pasiūlė. Prieš mums atsikraustant į Dargužius, čia bandė dirbti dar kelios kitos šeimos, bet ilgiau metų neužsibuvo. Sūrininkų namų įkūrėjai (Valdas Kavaliauskas ir Rasa Ilinauskaitė, red. pastaba) tikrai labai talentingi ir įkvepiantys žmonės, o jų sukurtas sūrių pasaulėlis reikalauja daug darbo, jėgų ir meilės. Buvo sunku ir mums, bet radome savo būdų ir stiprybių, kaip nenuvilti atvykstančiųjų. Nebandėme apsimesti sūrio gamintojais ar vaidinti šios vietos įkūrėjų. Viską darėme ir darome su meile, taip, kaip mums atrodo tikra, atvira širdimi. Gal būtent dėl šių savybių ir gavome dovanų tokį pasiūlymą.
– Kiek Jūsų ankstesnė veikla buvo susijusi su tuo, ką darote dabar?
– Su vyru esame gimę ir augę mieste. Laimonas vaikystėje vasarodavo Dzūkijoje – iš čia kilę jo tėvai ir diedukai. Aš tikra vilnietė, prieš sukuriant šeimą dirbau kredito unijoje. Laimonas išbandė emigranto duoną Suomijoje, fotografijos studijas ir pagaliau rado kelią į maisto gamybos pasaulį. Prieš atvykstant į Dargužius, ilgą laiką dirbo virtuvės šefu viename Vilniaus restorane. Nebuvome patyrę nei verslo subtilybių, nei gyvenimo kaime, nei atsakomybės prieš save darbe. Daug naujo, daug iššūkių, adrenalino, nuovargio, bet dabar svarbiausia – tas grįžtamasis ryšys.
– Kaip šiandien vertinate tą gana spontanišką savo apsisprendimą palikti didmiestį?
– Dažnai dėkojame Dievui, kad parodė mums būtent tokį kelią. Kai gyveni harmonijoje su gamta, augini vaikus, prekiauji nuostabaus skonio sūriais iš vietinių ūkininkų, sutinki daugybę įvairių klientų, kurie pas tave atvyksta kaip į svečius, gamini maistą, kuris vis labiau patinka lankytojams, kai atrandi, kiek aplinkui daug nepažintų skonių, vaizdų, kvapų, emocijų…
– Taigi svarbiausia harmonija ir…?
– … ir jokių taisyklių! Tik taip, kaip tau atrodo teisinga ir gerai, kaip tu supranti meilę žmogui, gamtai, maistui. Bet nuostabiausia yra tai, kai gauni visko šimtąkart daugiau atgal iš pas tave atvykstančių nuoširdžių ir tikrų žmonių.
Dažnai dėkojame Dievui, kad parodė mums būtent tokį kelią.
– Kas yra Jūsų lankytojas? Išskirtinai sūrių gurmanas?
– Netaikome jokių standartų mūsų lankytojams. Laukiami visi, norintys pabėgti nuo miesto, pasimėgauti tikru maistu, tikru bendravimu, laisve nuo taisyklių. Turime vietos ramiam pasisėdėjimui restoranėlio aplinkoje, greitam apsipirkimui, vaikų žaidimo erdvę lauke, draugų ar šeimos susitikimui privatesnę erdvę pavėsinėje. Savo svečiams visad pasiūlome pasivaikščioti po autentišką gatvinį Dargužių kaimą.
– Paminėjote sąvoką „greitas apsipirkimas“, bet sėdint čia, pas Jus, terasoje laikas tarsi sustoja – ragauji, mėgaujiesi ir pamiršti laikrodžio rodykles?
– Suprantame šiuolaikinį žmogų, todėl, jei skubate, galite gana greitai įsigyti pieno produktų ir gaminių iš didelės mūsų sūrių kolekcijos. Jei turite šiek tiek laiko, galite prisėsti ir pasimėgauti 5-6 rūšių sūrių degustacija su namine Sūrininko duona ir karamele, o jei turite laisvą pusdienį, mielai pakviesime paragauti mūsų patiekalų, apsižvalgyti apylinkėse ir susipažinti su mūsų kaimo istorija, kasdienybe bei žmonėmis. Skubančiųjų tenka pasitikti daug, tačiau kažkodėl nedaug jų iš mūsų išvyksta tebeskubėdami…
– Kažkur tarsi girdėta… Labai skubėjau, užsukau į Sūrininkų namus ir… pamiršau, kur taip skubėjau…
– Tikrai taip, nes mus aplankiusiems siūlome vaišes tarsi namiškiams. Svečias pas mus tol, kol neperžengia durų slenksčio – kol dairosi po kiemą, slampinėja palei trobos sienas, apsilanko prie šieno kaugės… O kai prisėda, supranti – dar vienas namiškis prie stalo. Tokį ir išlydime. Savu tapusį…
– Jūsų vizitinė kortelė?
Sūrininkai Dargužiuose
Merkio g. 53, Dargužiai, Varėnos r. 65445
Tel. 8 655 29 171
El. p. merkiosurinukas@gmail.com
FB puslapis Sūrininkai Dargužiuose